Sziasztok!
Nemrég nagyon finom sütit csináltam, és úgy gondoltam, megosztom Veletek. Magát a receptet nem én találtam ki, viszont kicsit átdolgoztam, hogy biztosan sikerüljön elkészíteni.
Hozzávalók:
( 1 bögre= 2,5 dl)
Tészta: - 2 bögre liszt
- 1 bögre cukor
- 2 tojás
- fél csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél bögre olaj
- 1 bögre tej
Karamellszósz: - 25 dkg cukor
- 4 evőkanál víz
- 5 dkg vaj
- 1,5 dl habtejszín
- 1 csipet só
Krém: - 2 dl habtejszín
- 125 g habtejszín
- a karamellszósz 3/4 része
- 1 csomag habfixáló (szükség esetén)
Elkészítés:
1. A tésztához a száraz hozzávalókat összekeverjük, hozzáadjuk a tojásokat, majd apránként a tejet és az olajat.
2. A muffin formát kibéleljük a kapszlikkal, majd kb. a 3/4 részét megtöltjük a tésztával. 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük.
3. A szószhoz a cukrot a vízzel elkeverjük, majd karamellizáljuk. Ha elkezd barnulni legyünk figyelmesek, mert nagyon hamar oda tud égni. Ha már szép barna a színe, még melegen hozzáadjuk a vajat, a tejszínt, és a sót , majd összeforraljuk.
4. Ha kihűltek a muffinok kiszedünk egy kis részt a közepéből (szerintem kiskanállal a legegyszerűbb) majd a lyukakba beletöltjük a karamellszósznak a kb. 1/4 részét.
5. A krémhez a kihűlt karamellszósz 3/4 részéhez (ha esetleg nagyon megszilárdul a szósz akkor érdemes kicsit felolvasztani) hozzáadjuk a hideg habtejszínt és elkezdjük fölverni (ha nem lesz belőle kemény hab adjunk hozzá egy csomag habfixálót) majd hozzáadjuk a mascarponét.
6. A krémet habzsákba töltjük és ízlés szerint díszítjük a muffinokat.
Jó étvágyat! :)